FAQ

 

 • Waar moet de uitmonding van een rookkanaal voor een houtgestookte haard of kachel aan voldoen?

Deze moet in de meeste gevallen circa 50 cm boven de nok uitsteken, zodat er geen hinder is voor de omgeving en er gegarandeerde trek is.

 

 • Wat geeft een hoger rendement, een open gestookte of dichte (gesloten) haard of kachel?

Een dichte haard of kachel geeft altijd een hoger rendement.

 

 • Heeft een gashaard altijd een afvoer nodig?

Ja, voor een goede gasverbranding is altijd een afvoerkanaal nodig. Bij een gesloten verbrandingssysteem is dit gecombineerd met de luchttoevoer, waarbij de luchtaanvoer en de rookgasafvoer gescheiden van elkaar door 1  concentrisch kanaal worden gevoerd. Dit type haard beïnvloedt daardoor niet het leefmilieu in de ruimte waarin de haard of kachel staat opgesteld.

 

 • Wat geeft meer warmte: hout of gas?

Bij verbranding van hout komt meer warmte vrij dan bij verbranding van gas (hogere calorische waarde). Dit wil niet zeggen dat een gashaard niet meer warmte kan geven dan een houthaard. De capaciteit hangt af van de hoeveelheid brandstof die je verbrandt.

 

 • Wat is het verschil tussen capaciteit en rendement?

De capaciteit wordt bepaald door de hoeveelheid brandstof waarmee een verbrandingstoestel wordt gevuld (zowel hout als gas). Rendement is het percentage van de hoeveelheid warmte die daadwerkelijk wordt afgegeven aan de ruimte, ten opzichte van het ingebracht vermogen van een toestel.

 

 • Kun je een houtkachel ook open branden?

Op een enkele uitzondering na, is een houtkachel bedoeld om dicht te gebruiken. De hoeveelheid techniek die in het product zit om een hoog rendement te behalen (waardoor er onder andere een schone verbranding ontstaat) bemoeilijkt het open stoken van een houtkachel.

 

 • Kan de afzuigkap aan in combinatie met het stoken van de houtgestookte haard of kachel?

Een vakkundig installateur van de haard of kachel zal in veel gevallen een luchtaanvoer maken, voor de hoeveelheid lucht die de haard of kachel verbruikt. Toch zal het gebruik van de afzuigkap bijna altijd van invloed zijn op het vuur, zodra de haard of kachel geopend wordt (bijvoorbeeld tijdens het bijvullen van hout).

 

 • Mag een afvoer van een houtkachel direct door de gevel worden afgevoerd?

Een rookkanaal voor vaste brandstoffen (hout, kolen en pallets) dient altijd verder omhoog worden gevoerd en kan dus niet bij de gevel stoppen. Een rookkanaal buiten langs de gevel voeren tot boven het hoogste punt van de woning (nok) is geen probleem, wel dient hiervoor in de meeste gevallen een aanvraag te worden gedaan bij de welstand van de desbetreffende gemeente. Kijk voor meer informatie op www.omgevingsloket.nl of doe navraag bij uw gemeente.

 

 • Bestaan er gashaarden met een lift-/schuifdeur?

Nee, deze bestaan niet. Een gashaard is of altijd open of hij is altijd dicht, tijdens het gebruik van de haard kun je deze dus nooit openen (bij een dichte gashaard) of afsluiten (bij een open gashaard).

 

 • Beïnvloedt een haard of kachel mijn thermostaat?

Door de warmte die een haard afgeeft, zal deze vroeg of laat altijd uw thermostaat beïnvloeden. Hoe groter de afstand tussen de haard en de thermostaat, des te langer duurt het. Hoe meer capaciteit een haard heeft des te sneller zal de thermostaat beïnvloedt worden. Een oplossing hiervoor kan zijn om met meerdere thermostaten te werken, waardoor je evengoed gebruik kunt maken van de cv, voor andere ruimtes (slaapkamer, badkamer, hal etc.).

 

 • Hoe voorkom ik vieze plekken op wanden, plafonds en kunststof?

Bij een nieuw gemetselde schouw of na een verbouwing, minimaal 6 weken wachten voordat u gaat stoken. Het bouwvocht moet namelijk geheel verdwenen zijn uit wanden, vloer en plafond. Het vertrek waar de haard of kachel staat moet goed worden geventileerd.

 

Nieuws
Gashaard Zafra van Hase

 

Hase presenteert haar nieuwe gashaarden!

 

Vuur en design vormen een eenheid. Tijdloos én modern: dat is het idee achter het door HASE ontwikkeldekacheldesign. Tot in de puntjes doordacht, geraffineerd tot inhet kleinste detail.